Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

 

Sportief - Hotel Groningen-Westerbroek

Sportief

 

Bent u sportief aangelegd en vindt u het heerlijk om mee te doen aan een wadlooptocht? Reserveer dan een plaats tijdens één van de tochten van Dijkstra Wadlopen vanuit Pieterburen! Bekijk hier de tijden en dagen.

 

 

Juli - Hotel Groningen-Westerbroek

Juli

Zondag 5 juli - Diezijn Leuk! Arts & crafts festival
Op de koopzondag van 5 juli kun je terecht bij de Diezijn Leuk! Arts & crafts festivel. Bij dit festival kunnen bezoekers deelnemen aan diverse workshops, demonstraties en theater. Op de markt zijn 70 stands te vindne met een aanbod van handgemaakt, eco, vintage, design, mode en hobbymateriaal.

15 t/m 25 juli - Peter de Grote festival
Het Peter de Grote festival is het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland. In de 10 dagen lang durende consertserie worden er ca. 50 concerten georganiseerd, waar (inter)nationaal gerenommeerde musici veerzijdige programma's zullen uitvoeren.
Aan deze concertserie is een summer academy gekoppeld. Ca. 60 jonge, getalenteerde musici van over de hele wereld komen naar Groningen voor masterclasses, kamermuzieklessen, optredens op lunchconserten etc.

17 t/m 19 juli - Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin
Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin verwelkomt in het weekend van 17 t/m 19 juli weer tientalle dichters in de Groningse Prinsentuin. Onder hen bevinden dit jaar o.a. Charlotte Mutsaers, Anne Vegter en Bette Westera. Deze titanen van de poëzie kunt u beluisteren en ontmoeten in de historische tuin waar in 2015 voor de 18de keer dichters en poëzieliefhebbers samenkomen.


24 juli - 26 juli - Festival Hongerige Wolf
Drie dagen lang kunst en cultuur in een klein Oost-Gronings dorpje. De tijdelijke podia in het dorp worden beklommen door bijzonder en onontdenkt talent. Op het programma staan originele performances op het gebied van theater en dans, maar er is ook een plek weggelegd voor dj's, beeldende kunst, literatuur, poëzie, film en fotografie.

Augustus - Hotel Groningen-Westerbroek

Augustus

Een zomer vol festivals in Groningen
Kom genieten van muziek, dans en kunst in de provincie Groningen

1 augustus - Indicolor festival
Bij dit festival draait alles om de kleur. Hier mag je lekker vies worden en is er niemand die er wat van zegt. Op het indicolor festival wordt het een kleurrijke bende waar je kunt genieten van muziek dat voornamelijk bestaat uit House.

20 t/m 30 augustus - Noorderzon
Noorderzon is hét zomerfestival van Groningen. Op het programma staat traditioneel veel theater, muziek, dans en film. Het zijn vooral veel internationale artiesten die jaarlijks speciaal voor Noorderzon naar Groningen afreizen. Ook zonder een voorstelling te bezoeken is het tijdens Noorderzon goed toeven in het Noorderplantsoen. Zowel nationaal als internationaal staat het festival bekend om z'n goede sfeer, gezellige terrassen en heerlijke eettentjes. Niet voor niets trekt het festival jaarlijks dan ook zo'n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

28 augustus - Groningens ontzet 'Bommen Berend'
Ter ere van het Groningens Ontzet, ook wel bekend als 'Bommen Berend' naar de bisschop van Münster die de stad in 1672 belegerde, vinden er in Groningen elk jaar op 28 augustus tal van feestelijkheden plaats. Zo is er natuurlijk de traditionele paardenkeuring en -rennen; geeft de beiaardier van de Martinitoren een carillionconcert, trekken sterke mannen tegen elkaar ten strijde bij de Ontzettende Drakenbootraces en is er voorafgaand aan de feestdag zelf een week lang zomerkermis in de binnenstad.

28 en 29 augustus - ZomerJazzFietsTour
Het is alweer de 29e editie van de ZomerJazzFietsTour. Jazzliefhebbers kunnen kiezen uit één van de vier fietsroutes door het Reitdiepdal. Onderweg kunnzen ze genieten van verschillende concerten. Ook zijn er punten waarop kan worden overgestapt op een andere route.

29 augustus - Pura Vida
Dit jaar vindt voor de 9e keer op rij het openluchtconcert Pura Vida aan het Oldambtmeer plaats. Vanaf 19:30 uur brengt het Noord Nederlands Orkest weer een aantal klassieke werken. Iedereen kan weer gratis van het openluchtconcert genieten. 

Overig - Hotel Groningen-Westerbroek

Overig

10 april - 1 november
H.N. Wekman (1882 - 1945) Leven & Werk

Op 10 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman door de bezetter gefusilleerd. Was dat omdat hij illegaal drukwerk maakte? Was hij als kunstenaar door het maken van door de nazi’s verboden kunst een gevaar geworden? Of is hij het slachtoffer geworden van de paniek en de chaos van de laatste oorlogsdagen? De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk. Feit is wel dat hiermee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een goede, internationale reputatie zou opbouwen. Het Groninger Museum herdenkt de zeventigste sterfdag van Werkman met de overzichtstentoonstelling ‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk’.

 Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op zondag.

Terug naar boven