Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

 

Sportief - Hotel Groningen-Westerbroek

Sportief

 

Bent u sportief aangelegd en vindt u het heerlijk om mee te doen aan een wadlooptocht? Reserveer dan een plaats tijdens één van de tochten van Dijkstra Wadlopen vanuit Pieterburen! Bekijk hier de tijden en dagen.

 

 

Mei - Hotel Groningen-Westerbroek

Mei

Dinsdag 5 mei - Bevrijdingsfestival
Zoals elk jaar wordt er op 5 mei ook in Groningen weer volop feest gevierd om de vrijheid te vieren. Hoogtepunt is natuurlijk het bevrijdingsfestival in het Stadspark, waar ook deze keer weer een keur aan internationale, nationale en lokale artiesten zal optreden.
Grote namen die dit jaar op het Groningse hoofdpodium acte de présence zullen geven, zijn onder andere Chef’Special, The Dodo’s, La Pegatina en Ambassadeur van de Vrijheid Jett Rebel.Het Bevrijdingsfestival is echter meer dan alleen muziek. Ook dit jaar zijn er weer volop randactiviteiten. Naast optredens van onder andere deze artiesten zullen er allerlei activiteiten zijn rond het thema van dit jaar, ‘vrijheid geef je door.'

Donderdag 14 mei, Hemelvaart - Nacht van Groningen
De Nacht van Groningen vindt dit jaar plaats op 14 mei. Bij dit hardloopevenement lopen de deelnemers de 5km, 10km, 15km, halve marathon of estafette. Ook dit jaar is de Nacht van Groningen meer dan alleen een hardloopevenement. Het randprogramma biedt namelijk genoeg fun en entertainment voor familie, vrienden en kennissen. Hierover vindt je meer op website van Nacht van Groningen.

Zaterdag 16 mei - 'Terug naar het begin'
Met Appingedam als centrum van het festival, volgt het publiek het programma van kerk naar kerk. Langs wierdedorpen, door het glooiende landschap, maakt zij kennis met een nog onbekend stukje Nederland. Tegelijkertijd wordt zij meegenomen in een 'reis' naar de oorsprong van onze cultuur.

Maandag 25 mei, 2de Pinksterdag - Dag van het kasteel
Het thema van de Dag van het Kasteel is 'Kastelen en Buitenplaatsen'. Op deze dag openen kastelen en buitenplaatsen hun poorten. De deelnemers uit Groningen zijn de Fraeylemaborg en de Menkemaborg

 Optredens en theater

Dinsdag 12 mei - Het Nationaal Ballet
Woensdag 13 mei - Huub Stapel
Woensdag 20 mei - Karin Bloemen
Zondag 24 mei - Michael Prins

 

 

Terug naar boven
Juni - Hotel Groningen-Westerbroek

Juni

2 t/m 4 juniOost-Groninger Rijwieldriedaagse
Elke dag staat er een andere route van 40 km op het programma. De routes voeren door het liefelijke Westerwolde, het stoere Oldambt en de karakteristieke Oost-Groninger Veenkoloniën. 

Zaterdag 6 juni - Hoornse Meer concert
Op zaterdag 6 juni klinkt het vijfde Hoornse Meer concert! Van 19:30 - 22:00 uur bent u op de balkons, op uw boot of op de kade zeer welkom bij dit gratis openluchtconcert. Naast een avondprogramma is er ook een dagprogramma dat plaatsvindt vanaf 11:00 uur.

Zaterdag 6 juni - De nacht van de kunst & wetenschap
Bezoekers kunnen 'zappen' langs een aantal verrassende plekken waar in totaal meer dan 200 acts op het programma staan. Daarbij gaat het om voorstellingen, lezingen, muziek en dans maar ook bijzondere experimenten waar het publiek zelf aan kan deelnemen.

13 en 14 juni - Het Groninger Molenweekend
Als het weer meezit, zijn de meeste molens dit weekend in werking. Bij veel van de molens zijn ook activiteiten zoals rondleidingen, demonstraties en leuke doe-dingen voor kinderen. In de molen van Bourtange worden oude ambachten getoond, zoals stoelen matten vlechten.

25 t/m 28 juniOp Roakeldais
Dansgroepen uit de hele wereld reizen elk jaar weer af naar Warffum voor het folklorefestival Op Roakeldais. Het Groningse dorp staat met Op Roakeldais vier dagen lang in het teken van dansvoorstellingen, muziek, workshops en dansfeesten.

27 en 28 juni - Westerwolde Wandelweekend 
Zaterdag is het struindag met een route van 10 km. Zondag kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende routes. Onderweg kom je door schitterende natuurgebieden, prachtige beekdalen, verrassende landschappen en leuke dorpen met historische gebouwen. Niet voor niets is Westerwolde Nationaal cultuurhistorisch Landschap

27 en 28 juni - Rapalje Zomerfolk Festival
Bezoekers kunnen zich op het middeleeuwse festival laten onderdompelen in Keltische sferen, met acts uit binnen- en buitenland, een uitgebreide markt en verschillende activiteiten.


 Optredens en theater

1, 2, 3 en 4 juni - Bert Visscher
Donderdag 11 juni - Gavin James
Zondag 14 juni - Trijntje Oosterhuis
Dinsdag 16 juni - Counting Crows 

Juli - Hotel Groningen-Westerbroek

Juli

Zondag 5 juli - Diezijn Leuk! Arts & crafts festival
Op de koopzondag van 5 juli kun je terecht bij de Diezijn Leuk! Arts & crafts festivel. Bij dit festival kunnen bezoekers deelnemen aan diverse workshops, demonstraties en theater. Op de markt zijn 70 stands te vindne met een aanbod van handgemaakt, eco, vintage, design, mode en hobbymateriaal.

15 t/m 25 juli - Peter de Grote festival
Het Peter de Grote festival is het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland. In de 10 dagen lang durende consertserie worden er ca. 50 concerten georganiseerd, waar (inter)nationaal gerenommeerde musici veerzijdige programma's zullen uitvoeren.
Aan deze concertserie is een summer academy gekoppeld. Ca. 60 jonge, getalenteerde musici van over de hele wereld komen naar Groningen voor masterclasses, kamermuzieklessen, optredens op lunchconserten etc.

17 t/m 19 juli - Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin
Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin verwelkomt in het weekend van 17 t/m 19 juli weer tientalle dichters in de Groningse Prinsentuin. Onder hen bevinden dit jaar o.a. Charlotte Mutsaers, Anne Vegter en Bette Westera. Deze titanen van de poëzie kunt u beluisteren en ontmoeten in de historische tuin waar in 2015 voor de 18de keer dichters en poëzieliefhebbers samenkomen.


24 juli - 26 juli - Festival Hongerige Wolf
Drie dagen lang kunst en cultuur in een klein Oost-Gronings dorpje. De tijdelijke podia in het dorp worden beklommen door bijzonder en onontdenkt talent. Op het programma staan originele performances op het gebied van theater en dans, maar er is ook een plek weggelegd voor dj's, beeldende kunst, literatuur, poëzie, film en fotografie.

Augustus - Hotel Groningen-Westerbroek

Augustus

Een zomer vol festivals in Groningen
Kom genieten van muziek, dans en kunst in de provincie Groningen

1 augustus - Indicolor festival
Bij dit festival draait alles om de kleur. Hier mag je lekker vies worden en is er niemand die er wat van zegt. Op het indicolor festival wordt het een kleurrijke bende waar je kunt genieten van muziek dat voornamelijk bestaat uit House.

20 t/m 30 augustus - Noorderzon
Noorderzon is hét zomerfestival van Groningen. Op het programma staat traditioneel veel theater, muziek, dans en film. Het zijn vooral veel internationale artiesten die jaarlijks speciaal voor Noorderzon naar Groningen afreizen. Ook zonder een voorstelling te bezoeken is het tijdens Noorderzon goed toeven in het Noorderplantsoen. Zowel nationaal als internationaal staat het festival bekend om z'n goede sfeer, gezellige terrassen en heerlijke eettentjes. Niet voor niets trekt het festival jaarlijks dan ook zo'n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

28 augustus - Groningens ontzet 'Bommen Berend'
Ter ere van het Groningens Ontzet, ook wel bekend als 'Bommen Berend' naar de bisschop van Münster die de stad in 1672 belegerde, vinden er in Groningen elk jaar op 28 augustus tal van feestelijkheden plaats. Zo is er natuurlijk de traditionele paardenkeuring en -rennen; geeft de beiaardier van de Martinitoren een carillionconcert, trekken sterke mannen tegen elkaar ten strijde bij de Ontzettende Drakenbootraces en is er voorafgaand aan de feestdag zelf een week lang zomerkermis in de binnenstad.

28 en 29 augustus - ZomerJazzFietsTour
Het is alweer de 29e editie van de ZomerJazzFietsTour. Jazzliefhebbers kunnen kiezen uit één van de vier fietsroutes door het Reitdiepdal. Onderweg kunnzen ze genieten van verschillende concerten. Ook zijn er punten waarop kan worden overgestapt op een andere route.

29 augustus - Pura Vida
Dit jaar vindt voor de 9e keer op rij het openluchtconcert Pura Vida aan het Oldambtmeer plaats. Vanaf 19:30 uur brengt het Noord Nederlands Orkest weer een aantal klassieke werken. Iedereen kan weer gratis van het openluchtconcert genieten. 

Overig - Hotel Groningen-Westerbroek

Overig

10 april - 1 november
H.N. Wekman (1882 - 1945) Leven & Werk

Op 10 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman door de bezetter gefusilleerd. Was dat omdat hij illegaal drukwerk maakte? Was hij als kunstenaar door het maken van door de nazi’s verboden kunst een gevaar geworden? Of is hij het slachtoffer geworden van de paniek en de chaos van de laatste oorlogsdagen? De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk. Feit is wel dat hiermee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een goede, internationale reputatie zou opbouwen. Het Groninger Museum herdenkt de zeventigste sterfdag van Werkman met de overzichtstentoonstelling ‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk’.

 Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op zondag.

Terug naar boven