Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

 

November - Hotel Groningen-Westerbroek

November

20 t/m 28 november - Jonge harten festival
Meer dan 25 vernieuwende voorstellingen van jonge theatermakers uit binnen- en buitenland. Dat is in een notendop het jaarlijkse Jonge Harten Festival, hét festival voor de jonge theaterliefhebber. Op het programma staan traditioneel spannende dansvoorstellingen, vernieuwende performances, creatieve multimediaprojecten, internationale topvoorstellingen en vooral heel veel jong talent. 

Het negendaagse festival wordt jaarlijks door meer dan 10.000 theaterliefhebbers bezocht. 

21 november - Intocht van Sinterklaas
Ook dit jaar weet Sinterklaas Groningen weer te vinden. De Goed Heiligman en zijn pieten arriveren zaterdag 21 november in de stad. Ze komen aan in hun grote stoomboot, die bomvol ligt met pakjes en cadeautjes. Nadat ze zijn aangemeerd, volgt een toer door de binnenstad.

 

Voorstellingen en optredens
Woensdag 11 november - Noord Nederlands Orkest
Donderdag 12 november - Lianne La Havas
27 & 28 november - De Dijk
19 november - Carmen Souza : Morna, fado en jazz

December - Hotel Groningen-Westerbroek

December

11 t/m 20 december - MultiCulinair Winter Festival
Vergeet de kerstmarkten in Duitsland, komende winter heeft Groningen zijn eigen knusse, winterse evenement. Tien dagen lang is de Ossenmarkt het decor van foodstands, gezellige winterse barretjes, kerstmuziek en activiteiten voor jong en oud.

18 t/m 20 december - WinterWelVaart
Met de eeuwenoude pakhuizen en statige panden behoren de ‘Der A’s’ sowieso al tot de mooiste plekjes van de binnenstad. Maar in het weekend van 18 tot en met 20 december zijn de grachten en kades fotogenieker dan ooit. Speciaal voor WinterWelVaart liggen er dan talloze, veelal historische en sfeervol verlichte schepen. Zowel op de schepen zelf als op de kades is van alles te zien en te doen. De schepen zijn het decor van intieme concerten, exposities en voorstellingen en op de wal zijn proeverijen, een kerstmarkt en kinderactiviteiten.

19 december - 2 januari - Wintervuur
Stadsschouwburg en het Grand Theatre worden tijdens de kerstvakantie omgetoverd tot een waar kindertheaterparadijs tijdens het Wintervuur Festival. Bijna elke dag is er iets leuks te beleven voor kinderen en natuurlijk voor alle vaders, moeders, opa’s en oma’s 

Voorstellingen en optredens
1 t/m 5 december - Noord Nederlands Toneel (Sneeuwwitje)
3 december - Noord Nederlands Orkest (Beethoven 5e & Pergolesi's Stabat Mater)
13 december - The Common Linnets
18 december - Dotan
19 december - Noord Nederlands Orkest (Weihnachtsoratorium Van Bach)
20 december - Jacqueline Govaert
20 december - Hans Teeuwen & The Painkillers 
23 december - How To Throw a Christmas Party

Januari - Hotel Groningen-Westerbroek

Januari

13 t/m 16 januari - Eurosonic Noorderslag

Tijdens Eurosonic staat Groningen in het teken van nieuw Europees muziektalent. Talent wat zorgt voor veelbelovende acts in hun thuisland, maar vaak nog onbekend buiten de eigen landsgrenzen. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag in De Oosterpoort in Groningen.

Traditiegetrouw worden tijdens Eurosonic Noorderslag verschillende nationale en internationale awards uitgereikt. Doel is de bestempeling van succes binnen de muziekindustrie.

Voorstellingen en optredens
Donderdag 6 januari - Nieuwjaars concert Het Noord Nederlands Orkest
Maandag 18 en dinsdag 19 januari - Paul de Leeuw
Donderdag 21 januari - Jandino Asporaat
Vrijdag 22 januari - Het Noord Nederlands Orkest

 

 

Overig - Hotel Groningen-Westerbroek

Overig

David Bowie is - Groninger Museum
11-12-15 tot 13-03-2016
Beleef de beroemde tentoonstelling David Bowie is in het Groninger Museum, samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen.  In deze zinnenprikkelende multimediale ervaring ziet u meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van David Bowie. Bowie bewaarde handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums en ander zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar. De tentoonstelling is op wereldtour en heeft na Londen al de steden Toronto, Sao Paulo, Berlijn, Chicago en Parijs bereikt. Na Melbourne zal David Bowie is nog één keer Europa aandoen: Groningen.

 Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op elke zondag in de maand.

Terug naar boven