Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

 

Oktober - Hotel Groningen-Westerbroek

Oktober

1-31 oktober - Oktobermaand? Kindermaand!
In oktober vindt in Groningen de manifestatie Oktobermaand, Kindermaand plaats. Bijna 40 musea, molens, kerken en kunstinstellingen in de hele provincie openen die maand gratis hun deuren voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Daarnaast worden er elk weekend allerlei leuke activiteiten voor de jeugd georganiseerd die niet alleen erg leuk, maar ook nog eens heel leerzaam zijn. 

11 oktober -4 Mijl van Groningen
Het is een van de grootste hardloopevenementen van het land: de 4 Mijl van Groningen. De 4 Mijl vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van oktober.
Tijdens de 4 Mijl rennen een kleine 20 duizend lopers van de Hortus in Haren naar de Vismarkt in Groningen, een afstand van 6437 meter oftewel 4 mijl. De wedstrijdlopers bijten traditioneel het spits af, waarna ook de overige deelnemers mogen vertrekken. De deelnemers komen uit heel Groningen, de Ommelanden en van ver daarbuiten.

17 t/m 23 oktober - Cinekid
Zeg je herfstvakantie, zeg je CineKid. CineKid is hét filmfestival voor kinderen en vindt elk jaar in de herfstvakantie plaats in het Groninger Forum. Voor deze ene keer maakt het helemaal niet uit of de herfstregen met bakken uit de lucht valt. In Groninger Forum is namelijk elke dag wel wat te doen of te zien. Op het witte doek verschijnen elke dag de tofste kinderfilms of bijzondere documentaires of series. 

 

Optredens en theater

Zaterdag 3 oktober - Trijntje Oosterhuis
Woensdag 14 oktober - Pieter Derks

Donderdag 15 oktober - Maaike Oudboter

Zaterdag 17 oktober - Blof

Woensdag 21 oktober - Scapino ballet

Zaterdag 24 oktober - Douwe Bob

Zaterdag 24 oktober - Bo Saris

Woensdag 28 oktober - Het Nationaal Ballet

Terug naar boven
November - Hotel Groningen-Westerbroek

November

20 t/m 28 november - Jonge harten festival
Meer dan 25 vernieuwende voorstellingen van jonge theatermakers uit binnen- en buitenland. Dat is in een notendop het jaarlijkse Jonge Harten Festival, hét festival voor de jonge theaterliefhebber. Op het programma staan traditioneel spannende dansvoorstellingen, vernieuwende performances, creatieve multimediaprojecten, internationale topvoorstellingen en vooral heel veel jong talent. 

Het negendaagse festival wordt jaarlijks door meer dan 10.000 theaterliefhebbers bezocht. 

21 november - Intocht van Sinterklaas
Ook dit jaar weet Sinterklaas Groningen weer te vinden. De Goed Heiligman en zijn pieten arriveren zaterdag 21 november in de stad. Ze komen aan in hun grote stoomboot, die bomvol ligt met pakjes en cadeautjes. Nadat ze zijn aangemeerd, volgt een toer door de binnenstad.

 

Voorstellingen en optredens
Woensdag 11 november - Noord Nederlands Orkest
Donderdag 12 november - Lianne La Havas
27 & 28 november - De Dijk

Overig - Hotel Groningen-Westerbroek

Overig

10 april - 1 november
H.N. Werkman (1882 - 1945) Leven & Werk

Op 10 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman door de bezetter gefusilleerd. Was dat omdat hij illegaal drukwerk maakte? Was hij als kunstenaar door het maken van door de nazi’s verboden kunst een gevaar geworden? Of is hij het slachtoffer geworden van de paniek en de chaos van de laatste oorlogsdagen? De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk. Feit is wel dat hiermee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een goede, internationale reputatie zou opbouwen. Het Groninger Museum herdenkt de zeventigste sterfdag van Werkman met de overzichtstentoonstelling ‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk’.

 Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op zondag.

Terug naar boven