Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

 

April - Hotel Groningen-Westerbroek

April

Vrijdag 3 april - Bloemenjaarmarkt
De Bloemenjaarmarkt bestaat uit meer dan honderd kramen, verspreid over de binnenstad van Groningen. Zo ongeveer alles wat groeit en bloeit is er te vinden: verse snijbloemen, grote en kleine kamerplanten, bloembollen, zaaigoed, tuin- en kuipplanten, maar ook gereedschap en andere tuinartikelen.

 

 

Maandag 6 april, 2e paasdag - Diezijn leuk! én handgemaakt markt
Diezijn leuk! is een markt met allerlei unieke, originele en handgemaakte producten. Maar ook de gelegenheid om geïnspireerd te raken en leuke hobby materialen aan te schaffen en natuurlijk is er ook plek voor andere rariteiten, creatief hergebruik, vintage en retro artikelen.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 april - Bierfestival
Op het festival kan volop geproefd worden van nationale en internationale tapbieren en bieren op de fles. Maar er is meer. Zo zijn er diverse masterclasses van internationaal bekende biergoeroes en is er, zowel voor amateurbrouwers als professionele brouwers, een brouwwedstrijd. De amateurs worden uitgedaagd een 'Bock met karakter' te brouwen. Voor brouwerijen zijn er twee wedstrijden. Eentje voor het beste en lekkerste Lentebier en een voor de beste en lekkerste Tripel. Net als voorgaande edities is er ook dit jaar een bier & spijs-wedstrijd.

18 april t/m 24 april - Museumweek
Het thema van 2015: ‘Doe een museum’. Veel deelnemende musea organiseren speciale bezoekersactiviteiten. Zo zijn er extra rondleidingen in het Groninger Museum en striptekenworkshops in het Stripmuseum.

Maandag 27 april -  Koningsdag
In Groningen is met Koningsnachte en Koningsdag vanalles georganiseerd. Door de hele stad zijn er tal van activiteiten, zeker de moeite waard!

Terug naar boven
Mei - Hotel Groningen-Westerbroek

Mei

Dinsdag 5 mei - Bevrijdingsfestival
Zoals elk jaar wordt er op 5 mei ook in Groningen weer volop feest gevierd om de vrijheid te vieren. Hoogtepunt is natuurlijk het bevrijdingsfestival in het Stadspark, waar ook deze keer weer een keur aan internationale, nationale en lokale artiesten zal optreden.
Grote namen die dit jaar op het Groningse hoofdpodium acte de présence zullen geven, zijn onder andere Chef’Special, The Dodo’s, La Pegatina en Ambassadeur van de Vrijheid Jett Rebel.Het Bevrijdingsfestival is echter meer dan alleen muziek. Ook dit jaar zijn er weer volop randactiviteiten. Naast optredens van onder andere deze artiesten zullen er allerlei activiteiten zijn rond het thema van dit jaar, ‘vrijheid geef je door.'

Donderdag 14 mei, Hemelvaart - Nacht van Groningen
De Nacht van Groningen vindt dit jaar plaats op 14 mei. Bij dit hardloopevenement lopen de deelnemers de 5km, 10km, 15km, halve marathon of estafette. Ook dit jaar is de Nacht van Groningen meer dan alleen een hardloopevenement. Het randprogramma biedt namelijk genoeg fun en entertainment voor familie, vrienden en kennissen. Hierover vindt je meer op website van Nacht van Groningen.

Zaterdag 16 mei - 'Terug naar het begin'
Met Appingedam als centrum van het festival, volgt het publiek het programma van kerk naar kerk. Langs wierdedorpen, door het glooiende landschap, maakt zij kennis met een nog onbekend stukje Nederland. Tegelijkertijd wordt zij meegenomen in een 'reis' naar de oorsprong van onze cultuur.

Maandag 25 mei, 2de Pinksterdag, - Dag van het kasteel
Het thema van de Dag van het Kasteel is 'Kastelen en Buitenplaatsen'. Op deze dag openen kastelen en buitenplaatsen hun poorten. De deelnemers uit Groningen zijn de Fraeylemaborg en de Menkemaborg

 Optredens en theater

Dinsdag 12 mei - Het Nationaal Ballet
Woensdag 13 mei - Huub Stapel
Woensdag 20 mei - Karin Bloemen
Zondag 24 mei - Michael Prins

 

 

Terug naar boven
Juni - Hotel Groningen-Westerbroek

Juni

2 t/m 4 juni - Oost-Groninger Rijwieldriedaagse
Elke dag staat er een andere route van 40 km op het programma. De routes voeren door het liefelijke Westerwolde, het stoere Oldambt en de karakteristieke Oost-Groninger Veenkoloniën. 

Zaterdag 6 juni - Hoornse Meer concert
Op zaterdag 6 juni klinkt het vijfde Hoornse Meer concert! Van 19:30 - 22:00 uur bent u op de balkons, op uw boot of op de kade zeer welkom bij dit gratis openluchtconcert. Naast een avondprogramma is er ook een dagprogramma dat plaatsvindt vanaf 11:00 uur.

Zaterdag 6 juni - De nacht van de kunst & wetenschap
Bezoekers kunnen 'zappen' langs een aantal verrassende plekken waar in totaal meer dan 200 acts op het programma staan. Daarbij gaat het om voorstellingen, lezingen, muziek en dans maar ook bijzondere experimenten waar het publiek zelf aan kan deelnemen.

13 en 14 juni - Het Groninger Molenweekend
Als het weer meezit, zijn de meeste molens dit weekend in werking. Bij veel van de molens zijn ook activiteiten zoals rondleidingen, demonstraties en leuke doe-dingen voor kinderen. In de molen van Bourtange worden oude ambachten getoond, zoals stoelen matten vlechten.

25 t/m 28 juni - Op Roakeldais
Dansgroepen uit de hele wereld reizen elk jaar weer af naar Warffum voor het folklorefestival Op Roakeldais. Het Groningse dorp staat met Op Roakeldais vier dagen lang in het teken van dansvoorstellingen, muziek, workshops en dansfeesten.

27 en 28 juni - Westerwolde Wandelweekend 
Zaterdag is het struindag met een route van 10 km. Zondag kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende routes. Onderweg kom je door schitterende natuurgebieden, prachtige beekdalen, verrassende landschappen en leuke dorpen met historische gebouwen. Niet voor niets is Westerwolde Nationaal cultuurhistorisch Landschap

27 en 28 juni - Rapalje Zomerfolk Festival
Bezoekers kunnen zich op het middeleeuwse festival laten onderdompelen in Keltische sferen, met acts uit binnen- en buitenland, een uitgebreide markt en verschillende activiteiten.


 Optredens en theater

1, 2, 3 en 4 juni - Bert Visscher
Donderdag 11 juni - Gavin James
Zondag 14 juni - Trijntje Oosterhuis
Dinsdag 16 juni - Counting Crows 

Overig - Hotel Groningen-Westerbroek

Overig

13 december - 25 mei

'Het geheim van Dresden' in het Groninger Museum

De expositie toont werken uit de wereldberoemde collectie van Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden, waaronder meesterwerken van Rembrandt, Velasquez, Titiaan en Canaletto.

Het vertelt het verhaal van de rijke cultuur in Saksen in de achttiende eeuw onder August de Sterke (regeerperiode 1694-1733) en zijn zoon August III (regeerperiode 1733-1763). Beiden waren behalve Keurvorst van Saksen ook Koning van Polen. Zij zagen het belang van een hoogstaand cultureel leven voor de bloei en welvaart van Saksen. Daarom verzamelden zij een enorme hoeveelheid kunst; een kunstverzameling die tot de belangrijkste in Europa zou gaan behoren. Om de lokale kunstproductie op een hoger niveau te brengen nodigden zij vooraanstaande buitenlandse kunstenaars uit om in Dresden te komen werken.

10 april - 1 november
H.N. Wekman (1882 - 1945) Leven & Werk

Op 10 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman door de bezetter gefusilleerd. Was dat omdat hij illegaal drukwerk maakte? Was hij als kunstenaar door het maken van door de nazi’s verboden kunst een gevaar geworden? Of is hij het slachtoffer geworden van de paniek en de chaos van de laatste oorlogsdagen? De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk. Feit is wel dat hiermee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een goede, internationale reputatie zou opbouwen. Het Groninger Museum herdenkt de zeventigste sterfdag van Werkman met de overzichtstentoonstelling ‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk’.

 

 Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Terug naar boven