Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

 

Sportief - Hotel Groningen-Westerbroek

Sportief

 

Bent u sportief aangelegd en vindt u het heerlijk om mee te doen aan een wadlooptocht? Reserveer dan een plaats tijdens één van de tochten van Dijkstra Wadlopen vanuit Pieterburen! Bekijk hier de tijden en dagen.

 

 

Augustus - Hotel Groningen-Westerbroek

Augustus

Een zomer vol festivals in Groningen
Kom genieten van muziek, dans en kunst in de provincie Groningen

1 augustus - Indicolor festival
Bij dit festival draait alles om de kleur. Hier mag je lekker vies worden en is er niemand die er wat van zegt. Op het indicolor festival wordt het een kleurrijke bende waar je kunt genieten van muziek dat voornamelijk bestaat uit House.

20. bis einschl. 30. August - Noorderzon
Noorderzon ist das Sommerfestival schlechthin in Groningen. Das Programm bietet von jeher viel Theater, Musik, Tanz un Film. Viele internationale Künstler reisen jährlich zur Teilnahme am Noorderzon-Festival nach Groningen. Auch ohne Festivalbesuch lässt es sich in Groningen's Noorderplantsoen Stadpark während des Noorderzon gut leben. Auf nationale und internationale Ebene hat das Festival einen guten, ist bekannt für seine gute Atmosphäre, gemütliche Terrassen und attraktive Lokale. Es hat schon seinen Grund dass jährlich etwa 135.000 Besucher  aus Groningen, dem Reste der Niederlande und dem Rest der Welt für das Festival anreisen. 

28. August - Die Befreiung Groningens  'Bommen Berend'
Zu Ehren der Befreiung Groningens oder  'Bommen Berend', nach dem Bischof von Münster, der die Stadt im Jahre 1672 belagerte, benannt, werden jedes Jahr am 28. August zahlreiche Veranstaltungen geboten. So gibt es immer die traditionelle Pferdeschau und das Pferderennen; der Glockspieler im Martiniturm unterhält Sie mit einem Glockenspielkonzert, starke Männer ziehen zum Drachenbootrennen in den Kampf und in der Woche vor den Veranstaltungen wird in der Innenstadt während einer Woche der Sommerjahrmarkt geboten. 

28. und 29. August - SommerJazzRadTour
Dieses Jahr findet schon wieder zum 29. Mal die SommerJazzRadTour statt. Jazzliebhabern stehen vier Radrouten durch den Reitdieptal zur Auswahl zur Verfügung.  Unterwegs können sie verschiedene Konzerte genießen. Es gibt verschiedene Stellen an denen auf eine andere Route hinübergewechselt werden kann. 

29. August - Pura Vida
Dieses Jahr findet am Oldambtmeer zum 9. Mal das Pura Vida Open Air Concert statt. Ab 19.30 wird das Nord-Niederländische Orchester Sie mit klassischer Musik verwöhnen. Jeder kann dieses Open Air Concert kostenlos genießen.

September - Hotel Groningen-Westerbroek

September

4 en 5 september - Kadepop
Kadepop is een jaarlijks terugkerend popfestival in Groningen. Het vormt de afsluiting van het levendige festivalseizoen in de jonste stad van Nederland. De roots van Kadepop liggen in het oostelijke deel van de binnenstad. Dit voormalige havengebied drukt nog steeds zijn stempel op de unieke sfeer van Kadepop: stoer, urvan, selfmade.

5 en 6 september - Proeven in Groningen
Op het intieme plein van het Harmoniecomplex in de Oude Kijk in het Jatstraat staan tijdens Proeven in Groningen vele kraampjes van toprestaurants waar volop geproefd kan worden. En niet alleen van eten: ook dit jaar is het Wolthoorn & Co Bierlokaal aanwezig, een authentiek bierlokaal waar elf verschillende bieren kunnen worden geproefd.

13 september - Grachtenfestijn
Op en rond de Groningse grachten is het zondag 13 september volop feest. De Diepenring is dan het decor van de derde editie van het Grachtenfestijn. Dit jaar heeft de parade als thema: NaZomerCarnaval. Kleine bootjes zulle starten aan het Hoge en Lage der A. Grote boten starten bij EMG Faktors/ Kromme Jat aan het Eemskanaal. Eindpunt is Reitdiephaven. Hier zullen vanaf 16.00 uur verschillende showshakers hun kunsten vertonen tijdens de NK Bols Flairbartending competitie. 

26 en 27 september - Tocht om de Noord
Een bijzondere wandeltocht, verticaal door de provincie Groningen: van Drenthe tot aan 't Wad. Bijzonder aan de tocht is dat de deelnemers niet langs, maar ook dwars door allerlei bijzondere locaties lopen. Kerken, musea, huizen en molens, de wandelaars zien ze niet alleen van buiten, maar ook van binnen.

27 en 28 september - Nacht van Electra
In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september vindt er tussen 2.11 en 7.24 uur een volledige maansverduistering plaats die bijzonder spectaculair belooft te worden: diezelfde nacht is er ook sprake van een zogeheten 'Supermaan'. Midden in het Lauwersmeergebied, waar de lichtvervuiling minimaal is, zal de verduistering van de volle maan optimaal te beleven zijn. De Nacht van Electra biedt haar bezoekers gelegenheid tot het gezamenlijk beleven van de verduistering.

Terug naar boven
Oktober - Hotel Groningen-Westerbroek

Oktober

1-31 oktober - Oktobermaand? Kindermaand!
In oktober vindt in Groningen de manifestatie Oktobermaand, Kindermaand plaats. Bijna 40 musea, molens, kerken en kunstinstellingen in de hele provincie openen die maand gratis hun deuren voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Daarnaast worden er elk weekend allerlei leuke activiteiten voor de jeugd georganiseerd die niet alleen erg leuk, maar ook nog eens heel leerzaam zijn. 

11 oktober -4 Mijl van Groningen
Het is een van de grootste hardloopevenementen van het land: de 4 Mijl van Groningen. De 4 Mijl vindt traditioneel plaats op de tweede zondag van oktober.
Tijdens de 4 Mijl rennen een kleine 20 duizend lopers van de Hortus in Haren naar de Vismarkt in Groningen, een afstand van 6437 meter oftewel 4 mijl. De wedstrijdlopers bijten traditioneel het spits af, waarna ook de overige deelnemers mogen vertrekken. De deelnemers komen uit heel Groningen, de Ommelanden en van ver daarbuiten.

17 t/m 23 oktober - Cinekid
Zeg je herfstvakantie, zeg je CineKid. CineKid is hét filmfestival voor kinderen en vindt elk jaar in de herfstvakantie plaats in het Groninger Forum. Voor deze ene keer maakt het helemaal niet uit of de herfstregen met bakken uit de lucht valt. In Groninger Forum is namelijk elke dag wel wat te doen of te zien. Op het witte doek verschijnen elke dag de tofste kinderfilms of bijzondere documentaires of series. 

 

Optredens en theater

Zaterdag 3 oktober - Trijntje Oosterhuis
Woensdag 14 oktober - Pieter Derks

Donderdag 15 oktober - Maaike Oudboter

Zaterdag 17 oktober - Blof

Woensdag 21 oktober - Scapino ballet

Zaterdag 24 oktober - Douwe Bob

Zaterdag 24 oktober - Bo Saris

Woensdag 28 oktober - Het Nationaal Ballet

Terug naar boven
Overig - Hotel Groningen-Westerbroek

Overig

10 april - 1 november
H.N. Wekman (1882 - 1945) Leven & Werk

Op 10 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman door de bezetter gefusilleerd. Was dat omdat hij illegaal drukwerk maakte? Was hij als kunstenaar door het maken van door de nazi’s verboden kunst een gevaar geworden? Of is hij het slachtoffer geworden van de paniek en de chaos van de laatste oorlogsdagen? De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk. Feit is wel dat hiermee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een goede, internationale reputatie zou opbouwen. Het Groninger Museum herdenkt de zeventigste sterfdag van Werkman met de overzichtstentoonstelling ‘H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk’.

 Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op zondag.

Terug naar boven