Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

April

3 t/m 9 april - Nationale museumweek
Gedurende deze week plaatsen 500 Nederlandse musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. In vijf gemeenten worden museale pronkstukken opgeblazen tot indrukwekkende en confronterende grootte. Waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan.

7 april - Nacht van de Filosofie
Een keur aan filosofen, denkers en wijsgeren legt met liefde de kunst van hun vak uit of past dit op een mooie manier toe. In samenwerking met Studium Generale en de faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Er komen bekende Europese wijsgeren maar er is ook een flinke handvol lokale vakfilosofen.

14 april - Bloemenjaarmarkt
De Bloemenjaarmarkt – ‘Bloemetjesmarkt’ in de volksmond  – bestaat uit meer dan honderd kramen, verspreid over de binnenstad van Groningen. Verse snijbloemen, grote en kleine kamerplanten, bloembollen en zaaigoed, tuin- en kuipplanten, gereedschap en toebehoren: vrijwel alles is er te vinden. Er zijn kramen en activiteiten in de Oude Ebbingestraat, op de Grote markt, het Waagplein, de Vismarkt en het A-Kerkhof.

17 april - Zeldzaam Mooie Markt
Zeldzaam Mooi organiseert verschillende evenementen, waaronder markten en festivals voor jong en oud. De markt strijkt neer op de Vismarkt in Groningen en is onmisbaar voor bezoekers met een voorliefde voor kunst, cultuur en natuur. De bijzondere markt biedt mooie producten aan van onafhankelijke kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers.

19 t/m 22 april - Bierfestival
Bezoekers kunnen proeven van tal van nationale en internationale bieren, zowel van de tap als in de fles. Bezoekers krijgen de kans om masterclasses van internationaal bekende biergoeroes bij te wonen. Daarnaast worden er voor de zevende keer op rij brouwwedstrijden gehouden voor amateurbrouwers en professionele brouwers. 

26 april - Nacht van Oranje
In de binnenstad van Groningen barst het feest dinsdagavond al los. Op onder andere de Vismarkt, de Grote Markt, het Waagplein en het Zuiderdiep staat podia waar tot ver na middernacht live-optredens plaatsvinden. 

27 april - Koningsdag
Tijd om bij te komen is er nauwelijks, want wie vooral niks wil missen, moet de volgende dag weer vroeg uit de veren. Op de Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Ganzevoortsingel en Coehoornsingel gaat om 9.00 uur de traditionele Vrijmarkt van start waar je met een beetje mazzel voor een prikkie de leukste spulletjes op de kop kunt tikken. Ook in de rest van de binnenstad is er van alles te doen.

Theater & voorstellingen

7 april - Frank Boeijen
18 april - Javier Guzman
22 april - Blof

 

 

Terug naar boven

Mei

5 mei - Bevrijdingsfestival
Zoals elk jaar wordt er op 5 mei ook in Groningen weer volop feest gevierd om de vrijheid te vieren. Hoogtepunt is natuurlijk het bevrijdingsfestival in het Stadspark, waar ook deze keer weer een keur aan internationale, nationale en lokale artiesten zal optreden.

11 t/m 21 mei - Meikermis

De grootste en goedkoopste meikermis van het land strijkt weer neer in Groningen. Zowel op de Grote Markt als Vismarkt zijn tal van attracties te vinden.

16 t/m 18 mei - Oost Groninger Rijwieldriedaagse

In Oost Groningen vindt op 16, 17 en 18 mei een groot fietsevenement plaats: de Oost-Groninger Rijwieldriedaagse. 
De Oost Groninger Rijwieldriedaagse is al 31 jaar een zeer geslaagd fietsfestijn, waarbij je prachtig fietst door het fraaie Westerwoldse coulissenlandschap. Voor alle drie de dagen is een route van 40 kilometer uitgezet. Doe mee en kom fietsen door het mooie Westerwolde, het natuurrijke gebied in het zuid oosten van de Provincie Groningen.

 

 

 

Terug naar boven

Overig

19 november t/m 30 april 2017 - Rodin Genius at Work 

Met ruim 120 beelden en 20 werken op papier is dit de Rodin-tentoonstelling 'Genius at Work' in het Groninger Museum de grootste ooit in Nederland. Het Museum heeft de bekendste werken van Rodin naar Groningen kunnen halen, waaronder De Denker en Balzac.
Kunstenaar Auguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. Rodin – Genius at Work toont gipsen en bronzen beelden, waaronder bekende werken als De Denker en Balzac, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s die blijk geven van de creativiteit van de kunstenaar. Ook laat de tentoonstelling het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals De Kus. De tentoonstelling over Rodin is samengesteld door Musée Rodin in Parijs en het Museum of Fine Arts in Montreal.

 

Het Nederlands Stripmuseum te Groningen

In het Nederlands Stripmuseum ontmoet je strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer!

In het Stripmuseum zie je onder andere hoe een stripverhaal tot stand komt. Je ontdekt dit aan de hand van echte tekeningen en schetsen, maar je kunt ook over de schouders van bekende tekenaars meekijken door middel van video-installaties. 


Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.

Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen

Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op elke zondag in de maand.

Terug naar boven
Wij maken gebruik van cookies.