Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Juli

 

15 juli t/m 30 september - Zandscultpuren festival Blauwestad

Voor het Zandsculptuur Festival Blauwestad wordt vanaf 1 juli in twee weken tijd ruim 300.000 kilo zand omgetoverd tot een buitenaardse wereld van zandsculpturen. De indrukwekkende buitenaardse kunstwerken worden gemaakt door professionele zandkunstenaars uit binnen- en buitenland. Kom vooral zelf naar Blauwestad om te ontdekken welke bijzondere afbeeldingen er dit jaar zijn. 


22 t/m 28 juli - Schildweek

Zeilvereniging Schildmeer (ZVOSS) organiseert al 71 jaar de Schildweek. De Schildweek is één van de populairste zeilweken van Nederland. De 71e Schildweek wordt dit jaar van 22 juli t/m 28 juli gehouden op het Schildmeer vanuit het clubhuis van de zeilvereniging (Roegeweg 3a te Steendam). Samen met de plaatselijke ondernemers is er een groot feest tijdens de Schildweek met live muziek & DJ's. Sinds een aantal jaar heeft Art Carnivale zich ook aangesloten bij de Schildweek. ZVOSS geeft de Schildweek een thema en dit jaar is het thema: Zaail'n in Golden Raand.

 

 

Augustus

18 t/m 28 augustus - Noorderzon

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.


26 t/m 28 augustus -
 ZomerJazzFietsTour

Op zaterdag 27 augustus gaat de jaarlijkse ZomerJazzFietsTour weer van start. De fietstour is een combinatie van een prachtige fietstocht door het Groningse Reitdiepdal en intieme jazzconcerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Jazzliefhebbers fietsen door het Reitdiepdal. Onderweg kunnen ze genieten van verschillende concerten. Ook zijn er punten waarop kan worden overgestapt op een andere route. Keuzes maken is volgens de organisatie een must, aangezien het onmogelijk is om alle bandjes en muzikanten te zien.

 

27 augustus - Gronings Ontzet

Op 28 augustus vieren de Groningers het Ontzet van Groningen, in de volksmond ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd. Dit jaar wordt 'Bommen Berend' gevierd op 27 augustus. Niet alle Groningers kennen het verhaal achter deze Groningse viering. Reden voor de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en De Verhalen van Groningen om dit verhaal op meerdere locaties in de stad te vertellen. Via verschillende publieksactiviteiten vragen deze partijen aandacht voor de historische achtergrond van de viering van de 28ste augustus in Groningen. Zo zijn er gratis posters van het beroemde schilderij van Otto Eerelman af te halen bij ondernemers in de binnenstad en kunnen bezoekers onder leiding van een gids dit schilderij bezichtigen in het Stadhuis. Op het bordes van het Stadhuis is een mini-expositie die vertelt over het beleg van de stad in 1672.