- Hotel Groningen-Westerbroek

Cultureel Groningen

Kalender

Groningen, dé cultuurstad van het noorden. Tevens een echte muziekstad; in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film, bezoek één van de vele theatervoorstellingen of musea. 

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes. 

Juli

30 juni t/m 1 juli - Dag van het Wad
Een kwelderwandeling of wadlooptocht onder begeleiding van een gids. Makreelvissen op de Noordzee en Deense broodjes bakken op het Waddenkwartier. Dat is in een notendop het programma van de Dag van het Wad, het feest omtrent de Waddenzee Werelderfgoed.

30 juni t/m 1 juli - DELA Eredivisie Beach
Op 30 juni en 1 juli is de top van Nederland te bewonderen tijdens de DELA Eredivisie Beach in Groningen op twee locaties: het centre court op de Grote Markt en de side courts bij ODN Oil Bedum Beach (Sportlaan 16). De wedstrijden zijn gratis toegankelijk en beginnen op zaterdag om 10:00 uur en op zondag om 09:00 uur. Een aantal dagen voorafgaand aan dit topsportevenement wordt het centre court al gebruikt voor breedtesport activiteiten. Hierbij wordt samengewerkt met scholen, verenigingen en bedrijven.

7 juli - Streekproductenmarkt Nienoord
Eten uit de streek betekent eten van het seizoen. In de kramen van Streekproductenmarkt Nienoord vind u elke eerste zaterdag van de maand bijzondere en lekkere producten uit Leek en omstreken. Alle producten die op de streekproductenmarkt verkocht worden, zijn in een straal van 40 kilometer rondom Leek geteeld, gekweekt of bereid. Door jam, honing, brood, eieren, kruiden, worst, groenten, aardappelen, fruit of appelsap uit de omgeving te kopen, worden niet alleen lokale ondernemers gesteund maar eet u duurzame producten die geen lange reis afgelegd hebben.


7 t/m 8 juli - Rozenfestival Winschoten
Op 7 en 8 juli vindt wederom het Rozenfestival plaats in het Rosarium van Winschoten. Net als in 2017 bestaat het festival uit een vijftal onderdelen. Naast de traditionele Groenmarkt is er ook aankomende zomer weer een muziekpodium, foodplein, kinderplein en cultuurplein. Naar schatting tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers vonden vorig jaar hun weg naar het Rosarium en genoten van de gemoedelijke sfeer, de mooie muziek, het heerlijke eten, de prachtige voordrachten door dichters en het zeer uitgebreide kinderplein.

13 t/m 15 juli - Festival Hongerige Wolf
Op 13,14 en 15 juli is het dorpje Hongerige Wolf omgetoverd tot festival. Het is alweer de achtste editie van Festival Hongerige Wolf. Ook dit jaar is er weer veel te verwachten. Een festival met nieuwe ervaringen, mooie verrassingen en ontspannende momenten. 

20 t/m 22 juli - Art Carnivale
Alweer 10 Jaar Art Carnivale, dat wordt een feest om niet te missen! Ze laten bijzondere momenten uit de afgelopen jaren herleven maar kijken tegelijk vooruit naar unieke ontwikkelingen die op stapel staan: kom en beleef deze zomer het ultieme ‘nu’ tussen verleden en toekomst.

20 t/m 26 juli  - 
Schildweek
Zeilvereniging Schildmeer (ZVOSS) organiseert al 73 jaar de Schildweek. De Schildweek is één van de populairste zeilweken van Nederland. De 73e Schildweek wordt dit jaar van 20 t/m 26 juli gehouden op het Schildmeer vanuit het clubhuis van de zeilvereniging (Roegeweg 3a te Steendam). Samen met de plaatselijke ondernemers is er een groot feest tijdens de Schildweek met livemuziek & DJ's. Daarnaast zijn er diverse zeilwedstrijden, is er een BBQ en test je je kennis tijdens de spelquiz. 


20 juli -
 Artiveer
Artiveer is een vrijdag in Appingedam waar musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen de gelegenheid bieden om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. Artiveer maakt het de moeite waard om een reis naar Appingedam te maken en in 1 dag kennis te maken met de Damster kunst en cultuurhistorisch erfgoed. 

21 jui - Streekmarkt op Verhildersum
Fijnproevers kunnen elke derde zaterdag van de maand terecht op de Streekmarkt van Verhildersum. De markten vinden het hele jaar door plaats, ook in de winter. Op de streekproductenmarkt, bij de museumboerderij van borg Verhildersum, vind je verse, regionale en seizoensgebonden producten: vlees, vis, kaas, groente en fruit, maar ook (h)eerlijke extra's als cider, taartjes, honing en vruchtensappen. De markt, met een grote hoeveelheid aan lekkernijen en ambachtelijke producten, duurt van 10.00 tot 16.00 uur. 

25 juli t/m 4 augustus - Peter de Grote Festival
Het festival vindt plaats van 25 juli t/m 4 augustus. Op deze concerten brengen (inter)nationaal gerenommeerde musici diverse programma’s met zowel beroemde als minder bekende kamermuziekwerken. De concerten worden daar waar mogelijk omlijst met cultuurtoeristische arrangementen zoals diners, museabezoek, wandelingen en boottochten. De afgelopen twintig jaar is het Peter de Grote Festival uitgegroeid tot het grootste en meest toonaangevende kamermuziekfestival van Noord-Nederland. 

Augustus

1 augustus - Rondvaart: De Ploeg en het Reitdiep
Bezoekers worden, al varend over het Reitdiep, meegenomen vanaf het Groninger museum langs allerlei plekken die voor de verschillende schilders van De Ploeg een inspiratiebron zijn geweest en centraal staan in hun werken. Het gebied langs het Reitdiep, met name in de nabijheid van de stad Groningen, is de afgelopen eeuw sterk veranderd. De stad is gegroeid, maar heeft zich ook ontwikkeld en deze stedelijke veranderingen zijn buitengewoon goed zichtbaar langs het Groninger water. Aan de hand van de werken van De Ploeg wordt het landschap en de stad ‘met nieuwe ogen’ bekeken. Wat is er veranderd? Welke sporen zijn er nog zichtbaar van de werken van De Ploeg? Door te vertellen, kijkopdrachten te geven en verschillende lagen van het schilderij bloot te leggen, wordt het publiek verleid om anders te gaan kijken.


4 t/m 5 augustus - Atelierroute de Beetse Ter Borg
Op 4 en 5 augustus zal in het mooie Westerwolde de 12 de editie van de atelierroute de Beetse – ter Borg weer plaatsvinden. De organisatie is druk bezig geweest om de komende editie alle zorg en aandacht te geven die nodig is om de route wederom tot een succes te maken.
Op de 7 kilometer lange route, stellen de locatiehouders hun ruimte beschikbaar voor de vele  kunstenaars die zich inmiddels  hebben ingeschreven. Er is bij het inrichten en verdelen van de plaatsen kritisch gekeken naar een mooie balans in het laten zien van kunst en kunstnijverheid. Ook is  een evenwichtige verdeling tussen ervaren kunstenaars en beginnende van belang, zodat het werk van iedereen recht wordt gedaan.

13 t/m 17 augustus - KEI-Week
De KEI-week is de algemene introductieweek voor alle aankomende eerstejaars- en doorstroomstudenten van de diverse hogescholen en de Rijksuniversiteit Groningen. Deze week is de perfecte gelegenheid om de stad met al haar mogelijkheden te leren kennen en zo alle aspecten van het studentenleven te ontdekken.

17 augustus - Artiveer
Artiveer is een vrijdag in Appingedam waar musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen de gelegenheid bieden om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. Artiveer maakt het de moeite waard om een reis naar Appingedam te maken en in 1 dag kennis te maken met de Damster kunst en cultuurhistorisch erfgoed. 

18 augustus - Streekmarkt op Verhildersum
Fijnproevers kunnen elke derde zaterdag van de maand terecht op de Streekmarkt van Verhildersum. De markten vinden het hele jaar door plaats, ook in de winter. Op de streekproductenmarkt, bij de museumboerderij van borg Verhildersum, vind je verse, regionale en seizoensgebonden producten: vlees, vis, kaas, groente en fruit, maar ook (h)eerlijke extra's als cider, taartjes, honing en vruchtensappen. De markt, met een grote hoeveelheid aan lekkernijen en ambachtelijke producten, duurt van 10.00 tot 16.00 uur. 

23 augustus t/m 2 september - Noorderzon
Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elfdaags festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld.

28 augustus - Grachtenfestijn
Op en rond de Groningse grachten is er volop feest tijdens het laatste weekend van augustus. De Diepenring is dan het decor van de vijfde editie van het Grachtenfestijn. Tijdens dit grootse grachtenfestijn vinden diverse activiteiten plaats op en rondom de grachten: live muziek, een optocht van sloepen, boten wedstrijd, een visserij evenement en meer.  Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt tijdens het festival. De organisatie streeft ernaar om van het Grachtenfestijn het meest duurzame festival van Nederland te maken.  

28 augustus - Gronings Ontzet
Ter ere van het Groningens Ontzet, ook wel bekend als ‘Bommen Berend’ naar de bisschop van Münster die de stad in 1672 belegerde, vinden er in Groningen elk jaar op 28 augustus tal van feestelijkheden plaats. Via verschillende publieksactiviteiten vragen deze partijen aandacht voor de historische achtergrond van de viering in Groningen. Vaste onderdelen zijn de Zomerkermis, 't Peerdespul en een grote vuurwerkshow. 

September

1 september - Fraeylema Koetsentocht Slochteren
In de straten van Slochteren ziet u pragtige rijtuigen met paarden voorbij komen. Met op de bok koetsiers en in het rijtuig personen die eruit zien als in de vorige eeuw. 

31 augustus t/m 2 september - Havendagen Delfzijl
‘De Haven Verbindt’ is het thema tijdens de 5e editie van Havendagen Delfzijl in het eerste weekend van september! Met Q-Music The Party, Delfpop met o.a. Flamman & Abraxis  en heel veel ander vermaak en vertier.

8 september - Oogstfeest Schildwolde
Als de oogst is binnen gehaald, vieren diverse dorpen in de regio feest. Zo ook in Schildwolde, waar u diverse demonstraties van landbouwwerkzaamheden en oude ambachtenm kunt bewonderen, met zowel paarden als oldtimertractoren. Het geheel wordt omlijst met muziek en een gezellige braderie. 

8 t/m 9 september - Open Monumentendag
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

14 t/m 15 september - ReitdiepPOP
ReitdiepPOP is een festival voor jong en oud en het hele gezin. Op een mooie locatie in Groningen, namelijk de jachthaven Reitdiep met op de achtergrond de inmiddels ‘wereldberoemde’ kleurrijke pierwoningen. Het brede en veelzijdige programma biedt iedere bezoeker wat leuks om te zien, te doen en te horen. 

22 september - Kadepop
Wanneer je naar Kadepop gaat, weet je zeker dat je verrast wordt door opkomend (inter)nationaal talent! Het festival bestaat uit een mix van creativiteit, cultuur, entertainment en food in een stoer jasje. Het festival terrein, het Suikerunie-terrein, draagt bij aan de unieke sfeer die Kadepop neerzet. Kortom: ongeraffineerd gesuikerd uniek.

28 t/m 30 september - Wijnfestival Groningen
Tijdens het festival laten een groot aantal wijnhuizen en -importeurs hun rode, witte en rosé pareltjes aan de bezoekers proeven. En aangezien wijnproeven vaak hongerig maakt, is er een speciale food court ingericht waar chefs en cateraars uit de regio hun lekkerste hapjes aan het publiek voorschotelen: van een klassiek kaasplankje tot heerlijk wild of een verse oester, er is voor elk wat wils. 

Terug naar boven

Overig

Het Nederlands Stripmuseum te Groningen
In het Nederlands Stripmuseum ontmoet je strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer!

In het Stripmuseum zie je onder andere hoe een stripverhaal tot stand komt. Je ontdekt dit aan de hand van echte tekeningen en schetsen, maar je kunt ook over de schouders van bekende tekenaars meekijken door middel van video-installaties. 


Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen. 

Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op elke zondag van de maand.

Terug naar boven
Wij maken gebruik van cookies.