Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Frozen-ijsbaan op de Grote Markt

Rondom het thema ‘Frozen’ wordt de Grote Markt omgetoverd tot een waar winterparadijs. Het plein wordt feestelijk verlicht en aangekleed; ook zullen grote obelisken en hoge zuilen de Grote Markt versieren.

De ijsbaan komt te staan bij het gebouw van de VVV op de Grote Markt en zal op 26 november open gaan. Tot 6 januari kun je op de Grote Markt je schaatsen onder binden en genieten van een lekkere glühwein of warme chocolademelk.

November

3 t/m 5 november - Oktoberfest in Groningen

Hofbräu Munchen, hét Oktoberfest in Duitsland komt naar Nederland. Op zaterdag 29 oktober is de Biergarten en Festzelt al om 15.00 uur geopend. Geniet extra lang van het beste dat het Oktoberfest te bieden heeft, samen met jouw vrienden, familie of collega’s.

Tijdens het Oktoberfest kun je ook goed eten. Een pretzel, beenhammetje, kippetje of half haantje. Een lekkere, dikke schnitzel of braadworst zal ook niet ontbreken. Muziek is er ook. Zoals bij een waar bierfest hoort, is er de gehele avond een Originale Huisband.

6 november - Zeldzaam Mooie Markt

Zeldzaam Mooi organiseert verschillende evenementen, waaronder markten en festivals voor jong en oud. De markt strijkt neer op de Vismarkt in Groningen en is onmisbaar voor bezoekers met een voorliefde voor kunst, cultuur en natuur. De bijzondere markt biedt mooie producten aan van onafhankelijke kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. Kortom zeldzaam mooie evenementen, markten en festivals voor inspiratie, creatie en demonstratie voor het hele gezin.

6 november - Ruimtevaartcollege van André Kuipers

Tijdens het college geeft hij een unieke kijk in het leven van een astronaut. Meer dan zes maanden verbleef André in de ruimte en daardoor is hij één van de weinige mensen die uit eigen ervaring kan vertellen wat er zoal bij een ruimtereis komt kijken.

Aan de hand van vele video's en foto's neemt André de toeschouwer mee op een magische reis: de voorbereidingen en trainingen, de lancering, het wonen en werken in de ruimte, het adembenemende uitzicht, de landing en de revalidatie na de missie.

9 t/m 11 november - Let's Gro Inpsiratiefestival

De toekomst van Stad verpakt in een festival. Dat is Let’s Gro. Drie dagen lang buigen de Groningers zich over de dynamiek, de vernieuwing en het heruitvinden van de hoofdstad van Noord-Nederland. Let’s Gro is uniek in zijn soort. Een voor iedereen gratis toegankelijk festival. Met initiatieven, ideeën en inspiratie voor en door Stadjers verspreid over vele locaties in de binnenstad van Groningen.

18 t/m 26 november - Jonge Harten Festival

Zo ongeveer alle Groningse theaters in de stad staan van 20 tot en met 26 november in het teken van Jonge Harten Theaterfestival. 

Het programma wordt pas na de zomer bekend gemaakt, maar een tipje van de sluier is al wel te geven: het festival biedt voor ieder wat wils. De spannende dansvoorstellingen, vernieuwende performances, creatieve multimediaprojecten, internationale topvoorstellingen, workshops en korte films trekken dan ook elk jaar weer zo’n 10.000 jonge cultuurliefhebbers naar de Groningse theaters.

19 november - Intocht Sinterklaas

De Sint en zijn gevolg stomen vanaf het Reitdiep op naar de Stad. De vloot van Sinterklaas bestaat uit zes schepen, voorafgegaan door de politie te water. Rond 13.30 uur meert de stoomboot aan bij roeivereniging De Hunze in de Zuiderhaven. Daar bestijgt Sint Nicolaas zijn schimmel en begint hij, gevolgd door een bonte stoet, aan een rijtoer door de stad. Die tocht eindigt op de Grote Markt, waar de Sint om 15.15 uur door de burgemeester wordt ontvangen.

Voorstellingen en optredens
4 & 5 november - Claudia de Breij
10, 11 & 12 november - Theo Maassen
19 & 20 november - Vrouw Holland

December

03 december - Streekmarkt Nienoord, Boerderij Oosterheerdt

Op de markt worden de lekkerste etenswaren uit de regio aangeboden. De producten komen binnen een straal van 40 kilometer rondom Leek. Eten uit de streek betekent ook eten van het seizoen. Het aanbod verschilt daardoor per markt. Dat houdt de maaltijden spannend en gezond. Er is altijd aanbod van brood, groente, fruit, vlees, kaas, eieren, honing, kruiden, planten, chutney, jam en worst.

04 en 18 decemberStadjersmarkt

Een van de grootste organisatiebureaus, ‘Vitalis’ uit Emmen, organiseert de Stadjersmarkt met regelmaat. Op deze gezellige markt kunt u langs de verschillende stands struinen en luisteren naar live muziek. De Stadjersmarkt is een gezellig dagje uit met het gezin, want ook uw kinderen kunnen zich uitleven bij de vele gratis kinderattracties.

16 - 18 december - WinterWelVaart 

Vrijdag 16 tot en met zondag 18 december liggen er historische schepen in de prachtige binnenstad van Groningen.  De tiende editie van WinterWelVaart belooft wederom een spektakel te worden voor jong en oud. 

17 decemberSanta Run

Fun, plezier, gezellige kerstsfeer, leuke muziek en ruim 2000 kerstmannen en –vrouwen. Ook dit jaar kun je weer vijf km. afleggen door in je kersttenue door het centrum van Groningen te rennen.

19 december t/m 02 januariWintervuur Festival 

Stadsschouwburg en het Grand Theatre worden omgetoverd tot een waar kindertheaterparadijs tijdens het Wintervuur Festival. Bijna elke dag is er iets leuks te beleven voor kinderen en natuurlijk voor alle vaders, moeders, opa’s en oma’s.

Gehele maand decemberKerstmarkten

In de maand december zijn er verschillende kerstmarkten georganiseerd. Aangezien er veel verschillende mogelijkheden zijn qua data, locatie en omvang, verwijzen wij u voor meer informatie omtrent de kerstmarkten naar bovenstaande link.

Voorstellingen en optredens
01 en 02 decemberIntouchables


De ontroerende ontmoeting tussen twee werelden. De schatrijke Philippe, die door een val bij het paragliden een hoge dwarslaesie heeft opgelopen, vecht tegen een leven van verzorging, medelijden en passiviteit. De straatarme Driss, die zijn leven lang nog niet een echte baan heeft gehad, vecht tegen een leven van uitzichtloosheid, criminaliteit en gevangenisstraf. Driss wordt de persoonlijk verzorger van Philippe. Ze zoeken samen het avontuur, leren van elkaar en ontdekken ieder op een heel eigen manier de liefde. Ze maken dingen mee, die ze nog nooit eerder meegemaakt hebben. Ze genieten en hebben pijn. Ze leven. Huub Stapel speelt Philippe. Cyriel guds speelt Driss. De gelauwerde acteur en het ontluikend talent samen op de planken

15 decemberPink Floyd Project

Ze komen 15 december naar MartiniPlaza met hun groots opgezette, authentieke Pink Floydshow die gerekend mag worden tot een van de grotere tribute-producties van de Benelux. Er werken bijna dertig mensen voor en achter de schermen. Met ruim twintig songs in een twee en een half uur durende show wordt u meegenomen op reis door het sprookjeslandschap van vijftig jaar Pink Floyd; van de psychedelische periode met Syd Barrett tot en met het recente en veelal eigentijdse werk onder aanvoering van David Gilmour.

Januari

11 t/m 14 januari - Eurosonic Noorderslag

Tijdens Eurosonic staat Groningen in het teken van nieuw Europees muziektalent. Talent wat zorgt voor veelbelovende acts in hun thuisland, maar vaak nog onbekend buiten de eigen landsgrenzen. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag in De Oosterpoort in Groningen.

Traditiegetrouw worden tijdens Eurosonic Noorderslag verschillende nationale en internationale awards uitgereikt. Doel is de bestempeling van succes binnen de muziekindustrie.

Voorstellingen en optredens

Maandag 16 januari - Sara Kroos
Maandag 23 januari - Jorgen Raymann

Overig

19 november t/m 30 april 2017 - Rodin Genius at Work 

Met ruim 120 beelden en 20 werken op papier is dit de Rodin-tentoonstelling 'Genius at Work' in het Groninger Museum de grootste ooit in Nederland. Het Museum heeft de bekendste werken van Rodin naar Groningen kunnen halen, waaronder De Denker en Balzac.
Kunstenaar Auguste Rodin (1840-1917) is de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. Rodin – Genius at Work toont gipsen en bronzen beelden, waaronder bekende werken als De Denker en Balzac, marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s die blijk geven van de creativiteit van de kunstenaar. Ook laat de tentoonstelling het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals De Kus. De tentoonstelling over Rodin is samengesteld door Musée Rodin in Parijs en het Museum of Fine Arts in Montreal.

 

Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.

Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen.
Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op elke zondag in de maand.

Terug naar boven
Wij maken gebruik van cookies.