Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Groningen is een muziekstad, in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film of een bezoek aan een van de vele theatervoorstellingen.

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

September

1 t/m 3 september - Splash your city
Het laatste weekend voordat het nieuwe studiejaar begint, komt de grootste pop-up waterglijbaan van Europa naar Groningen. Net na de introductieweek voor de studenten is er nog een ‘spetterend’ feest. De 150 meter lange waterglijbaan van Splash komt te liggen in het stadspark.

1 t/m 3 september - Havendagen Delfzijl
‘De Haven Verbindt’ is het thema tijdens de 4e editie van Havendagen Delfzijl in het eerste weekend van september! Met Q-Music The Party, Delfpop met o.a. Flamman & Abraxis  en heel veel ander vermaak en vertier.

8 t/m 10 september - ReitdiepPOP
ReitdiepPOP is een festival voor jong en oud en het hele gezin. Op een mooie locatie in Groningen, namelijk de jachthaven Reitdiep met op de achtergrond de inmiddels ‘wereldberoemde’ kleurrijke pierwoningen. Het brede en veelzijdige programma biedt iedere bezoeker wat leuks om te zien, te doen en te horen. 

9 september - Groninger Museumnacht
De stad krijgt een Groninger Museumnacht. De eerste editie staat op de agenda voor zaterdag 9 september. Alle musea in de stad zijn dan geopend tot na middernacht. Bezoekers krijgen niet alleen de kans ’s avonds en ’s nachts door hun favoriete musea te dwalen, de musea hebben ook een afwisselend programma samengesteld, met onder andere muziek, sprekers en workshops.

9 t/m 10 september - Open Monumentendag
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

23 september - Kadepop
Wanneer je naar Kadepop gaat, weet je zeker dat je verrast wordt door opkomend (inter)nationaal talent! Het festival bestaat uit een mix van creativiteit, cultuur, entertainment en food in een stoer jasje. Het festival terrein, het Suikerunie-terrein, draagt bij aan de unieke sfeer die Kadepop neerzet. Kortom: ongeraffineerd gesuikerd uniek.

29 september t/m 1 oktober - Wijnfestival Groningen
Tijdens het festival laten een groot aantal wijnhuizen en -importeurs hun rode, witte en rosé pareltjes aan de bezoekers proeven. En aangezien wijnproeven vaak hongerig maakt, is er een speciale food court ingericht waar chefs en cateraars uit de regio hun lekkerste hapjes aan het publiek voorschotelen: van een klassiek kaasplankje tot heerlijk wild of een verse oester, er is voor elk wat wils.

 

 

 

 

Terug naar boven

Oktober

1 oktober - Wijnfestival

Liefhebbers van een slokje druivennat kunnen tijdens het Wijnfestival Groningen van 29 september tot en met 1 oktober hun hart ophalen in de sfeervolle ambiance van de Der Aa-kerk. Niet alleen kun je er proeven van wijnen uit alle windstreken, er is ook keur aan begeleidende hapjes en gerechten om uit te kiezen.

7 oktober - Aardappelfeest

Het aardappelfeest vindt plaats in het dorpje Hornhuizen, midden op de Noordwest-Groningse zeekleigronden. Die locatie is niet zomaar gekozen, want in dit polderlandschap worden de smakelijkste aardappelen ter wereld geteeld.

Je kunt natuurlijk proeven van vele aardappelgerechten, maar je kunt ook in gesprek gaan met boeren, koks, aardappelveredelaars en kookboekenschrijvers. Ondertussen laten verschillende singer-songwriters, fotografen en DJ's tijdens het festival hun kunsten zien en horen.

8 oktober - 4 Mijl van Groningen

De 31e editie van dit traditionele loopfeest vindt plaats op zondag 8 oktober met Kids United als goede doel. 23.000 Deelnemers leggen dit jaar de 6,437 km van Haren naar Groningen af. De charme van het evenement is de mix van de absolute wedstrijdtop, een bedrijven-, recreanten- en jeugdloop met ongeveer 90.000 toeschouwers.

Klik hier om u in te schrijven. 

8 oktober - Accordeon Festival Hoogezand - Sappemeer

De 23e editie van het internationale Accordeonfestival staat ook dit jaar gepland in theather het Kielzog in Hoogezand. Naast de verschillende gastoptredens zijn er diverse stands waar nieuwe en gebruikte accordeons worden aangeboden en zullen er demonstraties gegeven worden. Klik hier voor meer informatie over de tijden, prijzen en route-informatie over het festival. 

14 en 15 oktober - Herstonate

Kom op 14 en 15 oktober de herfstsonate bezoeken bij kwekerij De Kleine Plantage. Een feestelijke afsluiting van het seizoen met schrijfster Ria Loohuizen en haar boeken en oogst uit de herfst. Verder is ook Antiquariaat Bij Tij En Ontij uit Kloosterburen aanwezig met een groot assortiment antiquarische planten- en tuinboeken.

De kwekerij is deze dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

28 en 29 oktober - Magisch Samhain in Bourtange

Het vestingstadje Bourtange wordt het weekend van 28 tot en met 29 oktober ingenomen door elfen, heksen, druïden, geesten en demonen uit allerlei dimensies tijdens Magisch Samhain.

Samhain wordt al duizenden jaren gevierd. Voor de Kelten was dit ook het begin van het nieuwe jaar. Het feest houdt verband met de seizoenswissel en de cyclus van het leven: tijdens deze periode kan de aarde zich voorbereiden op een nieuw begin.

Tijdens Magisch Samhain is er in Bourtange een magische markt en gebeuren er spannende dingen. Op de zaterdag treden diverse fantasy-verkleedde artiesten op, waaronder Medusa. Fabela de nar is ook aanwezig. Op zondag worden de bezoekers welkom geheten door Prinses de La PinQ op stelten, een schattig clowntje.

Bezoekers wordt gevraagd om zaterdag verkleed naar het festival te komen. Mensen die daaraan gehoor geven, krijgen korting op de entreeprijs.

Terug naar boven

Overig

Het Nederlands Stripmuseum te Groningen
In het Nederlands Stripmuseum ontmoet je strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer!

In het Stripmuseum zie je onder andere hoe een stripverhaal tot stand komt. Je ontdekt dit aan de hand van echte tekeningen en schetsen, maar je kunt ook over de schouders van bekende tekenaars meekijken door middel van video-installaties. 


Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen. 

Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op elke zondag in de maand.

Terug naar boven
Wij maken gebruik van cookies.