Cultureel Groningen

Cultureel Groningen - Hotel Groningen-Westerbroek

Kalender

Groningen, dé cultuurstad van het noorden. Tevens een echte muziekstad; in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film, bezoek één van de vele theatervoorstellingen of musea. 

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes. 

Februari

tot 04 februari - International Film Festival
Het bekende Rotterdamse filmfestival is al jaren de Nederlandse radar voor het signaleren van stromingen, trends en grote talenten in de internationale filmwereld. Het festival komt ook dit jaar naar Groningen en heeft een neus voor eigenzinnig werk van jonge regisseurs uit alle hoeken van de wereld, maar toont natuurlijk ook de grote successen van andere internationale festivals. Een mooie dwarsdoorsnede van al dit aanbod is tussen 31 januari en 4 februari 2018 in Groningen te zien. 

03 februari -  Open Nederlandse Quiz Contest 
De negende editie van de Open Nederlandse Quiz Contest (ONQC) vindt plaats in de Martinikerk te Groningen. Het belooft weer een gezellige en spannende quizavond te worden in een prachtige ambiance. 

Klik op bovenstaande link voor de tarieven per team en om u in te schrijven.

06 t/m 18 februari - Fiddler on the Roof
Op innemende, geestige en optimistische wijze neemt hoofdrolspeler Tevye je mee op zijn reis in deze ontwapenende musical die zowel entertaint als ontroert. Combineer uw avondje uit met een overnachting in ons hotel. 

Prijzen, tijden en meer informatie vindt u hier. 

15 t/m 18 februari - Tuin & Sfeer
Het grootste Noordelijke Tuinevent. Hier vindt u veel inspiratie en informatie voor de tuin van uw dromen en het buitenleven. Geniet, ontdek en beleef!

18 februari -  Urban Trail Groningen
Na de succesvolle eerste twee edities van de Groningen Urban Trail keert op zondag 18 februari het populaire evenement terug met een vernieuwd parcours bij alweer de derde editie. Zoals bij elke Urban Trail lopen deelnemers langs, over en zelf dóór culturele en historische gebouwen in de stad. Sightseeing was nog nooit zo sportief!

Meedoen? Geef je dan snel op. Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Urban Trail. En hier kun je zien langs welke bijzondere locaties het parcours loopt. Kosten deelname: €25,-, inclusief ontbijt na de finish.
 

Maart

17 maart - De nacht van Groningen
Op zaterdag 17 maart is de 17e editie van de Nacht van Groningen. Deelnemers kunnen kiezen voor de afstanden 5 km, 10 km, 10 EM en de Halve Marathon. Alle afstanden starten en finishen op de Ossenmarkt. Veel lopers versieren zich met lichtjes om de benen, armen en zelfs in het haar. Meer informatie en inschrijven kan op de website  van het event. 

23 t/m zondag 25 maart - Whiskey Festival Noord-Nederland
De Der Aa-kerk in de binnenstad van Groningen is van 23 maart tot en met 25 maart dé plek voor liefhebbers van whisky. Hier vindt dan de twaalfde editie van het Whisky Festival Noord-Nederland plaats. Het festival trekt traditioneel vele duizenden bezoekers naar de monumentale kerk.

Zondag 25 maart - Open Huis Hooghoudt
Elke laatste zondag van de maand organiseert Hooghoudt een Open Huis. Een uitje waarin samen wordt ontdekt, geproefd en genoten.

Leer Hooghoudt letterlijk van binnen kennen. In de distilleerderij ervaar je hoe we aan onze geliefde smaken komen. Lageren, distilleren, huwen en extraheren; je beleeft het allemaal mee.

Vrijdag 30 maart - Bloemenjaarmarkt Groningen
Op de laatste vrijdag voor Pasen, dit jaar op vrijdag 30 maart, wordt de binnenstad van Groningen traditioneel omgetoverd tot de grootste bloemen- en plantenmarkt van Noord-Nederland. 

Terug naar boven

April

02 april - Zeldzaam Mooie Markt
Zeldzaam Mooi organiseert verschillende evenementen, waaronder markten en festivals voor jong en oud. De markt strijkt neer op de Vismarkt in Groningen en is onmisbaar voor bezoekers met een voorliefde voor kunst, cultuur en natuur. De bijzondere markt biedt mooie producten aan van onafhankelijke kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers.

09 t/m 15 april - Nationale museumweek
Gedurende deze week plaatsen 500 Nederlandse musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. In vijf gemeenten worden museale pronkstukken opgeblazen tot indrukwekkende en confronterende grootte. Waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan.

11 april - Bierdiner Martinikerk
Bierfestival Groningen presenteert op woensdag 11 april het grootste bierdiner van Nederland met streekbieren en streekproducten. In de Martinikerk in Groningen wordt de tafel gedekt voor ruim 600 bourgondisch ingestelde bierliefhebbers. Op het menu staan eerlijke streekproducten en bijpassende, met passie gebrouwen speciaalbieren uit het Noorden.

26 en 27 april - De Nacht van Oranje en Koningsdag
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen Koningsdag 2018 door in dé stad Groningen. De viering vindt plaats op 27 april. Kijk voor meer informatie op: http://koningsdag.groningen.nl. Combineer uw bezoek aan Groningen tijdens Koningsdag met een overnachting in ons hotel! 

27 aprilKingsland Festival in Stadspark
Op 27 april viert heel Groningen Koningsdag. Niet alleen in de binnenstad worden er allerlei leuke activiteiten rondom deze feestdag georganiseerd, want ook op de Drafbaan in het Stadspark kunnen bezoekers helemaal uit hun dak gaan op het dancefestival Kingsland.  Dat mag je niet missen!

28 april - Rhythm & Blues Night
De Rhythm & Blues Night brengt al een kwart eeuw toppers uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak. Op zaterdag 28 april staat er weer een flink aantal (inter)nationale acts – grote namen en veelbelovende nieuwkomers – op de planken in De Oosterpoort. Meer informatie en tickets vindt u hier. 

Terug naar boven

Mei

05 mei - Bevrijdingsfestival Groningen 
Dit jaar is het 73 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters. Dit wordt gevierd met een feestelijk muzikaal programma op diverse podia, met internationale, nationale en locale acts. Op Bevrijdingsdag moet je in Groningen zijn. 

05 mei - Streekproductenmarkt Nienoord
Alle producten die op de streekproductenmarkt verkocht worden, zijn in een straal van 40 kilometer rondom Leek geteeld, gekweekt of bereid. Door jam, honing, brood, eieren, kruiden, worst, groenten, aardappelen, fruit of appelsap uit de omgeving te kopen, worden niet alleen lokale ondernemers gesteund maar eet u duurzame producten die geen lange reis afgelegd hebben.

19 t/m 21 mei - MultiCulinair Food Festival Groningen
Na vier succesvolle edities, vindt de vijfde editie van het ‘MultiCulinair Food Festival’ van 19 t/m 21 mei in Groningen plaats.

Gedurende het Pinksterweekeinde kan men genieten van een ongekend culinair spektakel voor jong en oud waar een ruime selectie van foodtrucks en streetfood chefs hun keuken komen presenteren. Het knusse Bernoulliplein zal worden omgetoverd tot een gezellig en toegankelijk openluchtrestaurant met eten, drinken, live muziek en workshops.

25 t/m 27 mei Festival Terug naar het begin
Op vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei laten bewoners en artiesten op festival Terug naar het begin een positief geluid horen uit de provincie Groningen. Met intieme optredens in historische kerkgebouwen, trekt het festival bezoekers uit heel Nederland. Maak een keuze uit een breed aanbod -muziek, theater en poëzie- en ga op ontdekkingsreis dwars door het Groninger landschap!

Terug naar boven

Overig

Het Nederlands Stripmuseum te Groningen
In het Nederlands Stripmuseum ontmoet je strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer!

In het Stripmuseum zie je onder andere hoe een stripverhaal tot stand komt. Je ontdekt dit aan de hand van echte tekeningen en schetsen, maar je kunt ook over de schouders van bekende tekenaars meekijken door middel van video-installaties. 


Elke tweede zaterdag van de maand is er een Ommelander markt in de stad Groningen.
Op deze markt kunnen bezoekers kennis maken met lokaal een (h)eerlijk geproduceerd voedsel. Alleen met hart en ziel geproduceerd door boeren en ondernemers uit de regio. De consument kan hier de pure producten bekijken, proeven en kopen. 

Lokaal voedsel staat op nummer 1 op de markt maar dat is niet het enige. De Ommelander markt is een leuk uitje voor de hele familie. Daarnaast zijn er activiteiten die het verhaal van het platteland vertellen.

Koopzondagen
Sinds december 2014 openen bijna alle winkels in Groningen de deuren op elke zondag van de maand.

Terug naar boven
Wij maken gebruik van cookies.