Direct naar de contentDirect naar de footer

Er gaat niets boven Groningen!

  • 1. Nationaal Park Lauwersmeer

    Het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 creëerde een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Lauwersmeer. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers: zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen, alles is mogelijk in dit ongerepte gebied. En voor iedereen is ruimte.

  • 2. Borgen in Groningen

    Omringd door bomen en misschien zelfs een gracht torent een statig huis uit boven de omliggende velden. Het is een van de Groningse borgen, de in de vorige eeuwen door jonkers bewoonde landhuizen. Ooit stonden er ruim honderd van zulke pronkstukken in de provincie. Slechts een paar haalden het heden en laten je binnen in hun kleurrijke verleden.

  • 3. Wadden

    De Waddenzee hoort thuis in de top, van de door Unesco uitverkoren, Werelderfgoederen. Het is na het Alpengebied de grootste aaneengesloten wildernis van Midden Europa en het Groningse deel is nog het meest ongerept. Het gebied is van internationaal belang omdat het een kraamkamer is voor de Noordzee en een rust-, rui-, voedsel- én broedgebied voor miljoenen (trek)vogels. Bovendien is het waddengebied een perfecte habitat voor zeehonden. De (bij eb) drooggevallen zandbanken zijn veilige plekken om te rusten of om jongen te zogen.

  • 4. Bourtange

    Het dorpje Bourtange, aan de grens met Duitsland in het Oosten van Groningen, is een reconstructie van de oorspronkelijke vesting. Het huidige Bourtange is gebaseerd op tekeningen van de vesting van 1742 en geeft een compleet beeld van hoe de vestingstad er toen bij moet hebben gelegen. De vestingstad is nog steeds bewoond en biedt een informatiecentrum, horeca en musea, te midden van de herstelde wallen, grachten en oude kanonnen. Heden en verleden komen samen in Bourtange!

  • 5. Groningse Wierden

    Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groningse landschap haar huidige aanzicht dankt. Op de Groningse wierden zijn tussen 500 voor Christus en 1000 na Christus dorpen ontstaan. Door de bedijking van de Waddenkust werden de wierden overbodig en in sommige gevallen afgegraven. Waar dat niet gebeurde, werd de dorpskerk vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd.

  • 6. Prachtige Groningse kerken

    De stad en de provincie Groningen hebben prachtige eeuwenoude kerken, gemaakt in de romaanse, laatromaanse, en gotische bouwstijl. Veel zijn voor het publiek opengesteld: een kwestie van een sleutel halen bij de buren. De Groninger kerken zijn bijzonder door hun sobere architectuur, ingetogen interieurs en wereldberoemde orgels. De Stichting Oude Groninger Kerken beheert ruim zestig Groninger Kerken. Door aankoop, restauratie en onderhoud behoudt de Stichting het cultuurgoed voor Groningen. De Stichting beheert ook de toegang tot de kerken.

  • 7. Stad Groningen

    Groningen biedt dagjesmensen, toeristen en winkelend publiek alles wat u van een stad mag verwachten en is het culturele hart van de provincie. De Grote Markt is het bruisende centrum van Groningen, met het historische Goudkantoor, de gezellige Vismarkt en de Herestraat met aan de kop ervan het Waagcomplex waar je lekker kunt shoppen. De kern van Groningen is de universiteit. Bijna een kwart van de stadsbevolking is student en dat is te merken; het is altijd gezellig druk in Groningen.

  • 8. Wandelroute Westerbroek

    Westerbroek is een van de laatste laagveenmoerassen in de provincie Groningen. Het ligt in het stroomdal van de Hunze en herbergt vele bijzondere planten- en dierensoorten. Met een beetje geluk zie je 's zomers een visarend die z'n kostje bij elkaar scharrelt.