Direct naar de contentDirect naar de footer

Er gaat niets boven Groningen!

En wat maakt nou dat er niets boven Groningen gaat? De lijst is uitputtend, maar om het overzichtelijk te maken zijn er zeven redenen om Groningen te bezoeken, variërend van natuurgebieden, historische gebouwen tot het eeuwenoude wierdenlandschap.

 • 1. Nationaal Park Lauwersmeer

  Het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 creëerde een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Lauwersmeer. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers: zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen, alles is mogelijk in dit ongerepte gebied. En voor iedereen is ruimte. De boot aanleggen kan in een van de vier jachthavens grenzend aan het Lauwersmeer. Het meer heeft verschillende recreatiesteigers en in het midden een paar kleine eilandjes, waar de bootliefhebber aan kan leggen.

  Bekijk de website
 • 2. Borgen in Groningen

  Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. Ze hebben meestal hun oorsprong in een 'steenhuis', een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar. Naast een aantal museale borgen heeft Groningen ook nog een paar niet museale borgen. Bijvoorbeeld Landgoed Ekenstein bij Appingedam, waar nu een restaurant is gevestigd en de Ennemaborg in Midwolda waar kunstenares Maya Wildevuur een galerie heeft.

  Bekijk de borgen en musea
 • 3. Wadden

  De Waddenzee hoort thuis in de top van de door Unesco uitverkoren Werelderfgoederen. Het is na het Alpengebied de grootste aaneengesloten wildernis van Midden Europa en het Groningse deel is nog het meest ongerept. Het gebied is van internationaal belang omdat het een kraamkamer is voor de Noordzee en een rust-, rui-, voedsel- én broedgebied voor miljoenen (trek)vogels. Bovendien is het waddengebied een perfecte habitat voor zeehonden. De bij eb drooggevallen zandbanken zijn veilige plekken om te rusten of om jongen te zogen.

  Lees meer over de wadden
 • 4. Bourtange

  Het dorpje Bourtange, aan de grens met Duitsland in het Oosten van Groningen, is een reconstructie van de oorspronkelijke vesting. Het huidige Bourtange is gebaseerd op tekeningen van de vesting van 1742 en geeft een compleet beeld van hoe de vestingstad er toen bij moet hebben gelegen. De vestingstad is nog steeds bewoond en biedt een informatiecentrum, horeca en musea, te midden van de herstelde wallen, grachten en oude kanonnen. Heden en verleden komen samen in Bourtange!

  Bekijk de website
 • 5. Groningse Wierden

  Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende water en waaraan het huidige Groningse landschap haar huidige aanzicht dankt. Op de Groningse wierden zijn tussen 500 voor Christus en 1000 na Christus dorpen ontstaan. Door de bedijking van de Waddenkust werden de wierden overbodig en in sommige gevallen afgegraven. Waar dat niet gebeurde, werd de dorpskerk vaak op het hoogste punt van de wierde gebouwd.

  Lees meer over de wierden
 • 6. Prachtige Groningse kerken

  De stad en de provincie Groningen hebben prachtige eeuwenoude kerken, gemaakt in de romaanse, laatromaanse, en gotische bouwstijl. Veel zijn voor het publiek opengesteld: een kwestie van een sleutel halen bij de buren. De Groninger kerken zijn bijzonder door hun sobere architectuur, ingetogen interieurs en wereldberoemde orgels. De Stichting Oude Groninger Kerken beheert ruim zestig Groninger Kerken. Door aankoop, restauratie en onderhoud behoudt de Stichting het cultuurgoed voor Groningen. De Stichting beheert ook de toegang tot de kerken.

  Bekijk kerken en musea
 • 7. Stad Groningen

  De beste binnenstad, de leukste studentenstad en de meest fietsvriendelijke stad: Groningen is het allemaal. Groningen biedt dagjesmensen, toeristen en winkelend publiek alles wat u van een stad mag verwachten en is het culturele hart van de provincie. De Grote Markt is het bruisende centrum van Groningen, met het historische Goudkantoor, de gezellige Vismarkt en de Herestraat met aan de kop ervan het Waagcomplex waar je lekker kunt shoppen. De kern van Groningen is de universiteit. Bijna een kwart van de stadsbevolking is student en dat is te merken; het is altijd gezellig druk in Groningen.

  Lees meer over de stad