Direct naar de contentDirect naar de footer
;

Kalender

Groningen, dé cultuurstad van het noorden. Tevens een echte muziekstad; in verschillende cafés is regelmatig live muziek te horen. Maar natuurlijk zijn er genoeg andere mogelijkheden: een avondje naar de film, bezoek één van de vele theatervoorstellingen of musea.

Befaamd om zijn universiteit, de Martinitoren en het Groninger Museum. Beleef de spannende straatjes met exclusieve winkels en gezellige kroegjes.

Afbeeldingsresultaat voor havendagen

SEPTEMBER

22 september -Kadepop
Wanneer je naar Kadepop gaat, weet je zeker dat je verrast wordt door opkomend (inter)nationaal talent! Het festival bestaat uit een mix van creativiteit, cultuur, entertainment en food in een stoer jasje. Het festival terrein, het Suikerunie-terrein, draagt bij aan de unieke sfeer die Kadepop neerzet. Kortom: ongeraffineerd gesuikerd uniek.

21 t/m 23 september - Culinair Freaylema
Dit evenement belicht allerlei aspecten van het koken en de feestelijk gedekte tafel. Een geweldig en gezellig evenement waar van alles te beleven en te proeven is. Vele stands op het gebied van eten, drinken, wonen, lifestyle, etc. Op zaterdag en zondag worden er veel kinderactiviteiten georganiseerd.

28 t/m 30 september -Wijnfestival Groningen
Tijdens het festival laten een groot aantal wijnhuizen en -importeurs hun rode, witte en rosé pareltjes aan de bezoekers proeven. En aangezien wijnproeven vaak hongerig maakt, is er een speciale food court ingericht waar chefs en cateraars uit de regio hun lekkerste hapjes aan het publiek voorschotelen: van een klassiek kaasplankje tot heerlijk wild of een verse oester, er is voor elk wat wils.

Afbeeldingsresultaat voor 4 Mijl van Groningen

OKTOBER

6 oktober - Streekproductenmarkt Nienoord
Alle producten die op de streekproductenmarkt verkocht worden, zijn in een straal van 40 kilometer rondom Leek geteeld, gekweekt of bereid. Door jam, honing, brood, eieren, kruiden, worst, groenten, aardappelen, fruit of appelsap uit de omgeving te kopen, worden niet alleen lokale ondernemers gesteund maar eet u duurzame producten die geen lange reis afgelegd hebben.

6 t/m 7 oktober - ​​​Weekend van de Wetenschap bij Zpannend Zernik​e​​
Verhalen uit de wetenschap, lezingen voor (groot)ouders en (klein)kinderen, demonstraties, workshops, praten met wetenschappers en zelf proefjes doen. Vragen stellen en antwoorden krijgen. De toegang is overal gratis.

14 oktober – 4 Mijl van Groningen
De 32e editie van dit traditionele loopfeest vindt plaats op zondag 14 oktober. De charme van het evenement is de mix van de absolute wedstrijdtop, een bedrijven-, recreanten- en jeugdloop met ongeveer 90.000 toeschouwers.

27 september t/m 14 oktober – Voorstelling: Een ontdekkingsreis naar het bekende
Rederijkerskamer Lovivat uit Garnwerd brengt een voorstelling rond de schilders van De Ploeg. Het publiek wordt met de boot over het Reitdiep naar Oostum vervoerd. De voorstelling begint aan boord, met een theatrale vertelling over de schilderijen. Tijdens de tocht, vaart men langs de landschappen van de schilderijen waarover wordt verteld. In het kerkje van Oostum volgt het verhaal over de opkomst en ondergang van de eerste kunstkring De Ploeg. Het leven van Jan Wiegers is daarbij leidraad. Speciaal voor deze gelegenheid is er gecomponeerde muziek van Niels Smit Duyzentkunst.

21 oktober - Kunst op sporen, speurtocht met de honderdjarige Ploeg
Van 18 mei tot en met 21 oktober is in Museum Wierdenland werk van huidige en oude Ploegleden te bewonderen. Met een bijpassende wandel- en fietsroute gaat u zelf langs de oude landschapselementen die u terugziet in het werk van De Ploeg.Gedurende de expositie zijn er diverse activiteiten met kunstenaars en landschapsgidsen.

28 oktober - Tentoonstelling Het boerenleven van vroeger
In de museumboerderij wordt uitgebreid aandacht besteed aan ‘het boerenleven in de 19e eeuw’. Een eeuw van ontwikkeling en vernieuwing in de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan de eerste drainage, de ontwikkeling van de rijenteelt en de komst van de Arendploeg uit Amerika. Ontwikkelingen die een grote bloei tot gevolg hadden en welvaart brachten. Maar niet voor iedereen.

Afbeeldingsresultaat voor Groningen on ice

NOVEMBER

08 t/m 10 november – Groninger Studenten Cabaret
Het hoogtepunt van het 32ste Groninger Studenten Cabaret Festival zal dit jaar plaatsvinden op 8, 9 en 10 november 2017. Ook nu zal de Stadsschouwburg te Groningen het toneel zijn voor dit grote cabaretspektakel! Na een lang traject van voorbereidingen zullen deze dagen de klap op de vuurpijl zijn voor de zes halve finalisten van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Koop je tickets.

10 november - Rockit Festival
Rockit, het avontuurlijke en grensoverschrijdende festival vol versmeltingen van genres en stijlen, komt na de eerste succesvolle editie terug naar Groningen! Met circa 2000 enthousiaste bezoekers in 2017 is Noord-Nederland weer een toonaangevend muziekfestival rijker. Opnieuw slaan De Oosterpoort en North Sea Jazz de handen ineen en presenteren op zaterdag 10 november 2018 een mix van progressieve jazz, experimentele pop, (post)rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek. De eerste klinkende namen zijn: Pharoah Sanders, GoGo Penguin, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, STUFF. en Colin Stetson.

17 november – Intocht Sinterklaas
Ook dit jaar weet Sinterklaas Groningen weer te vinden. De Goed Heiligman en zijn pieten arriveren zaterdag 17 november in de stad. Ze komen aan in hun grote stoomboot, die bomvol ligt met pakjes en cadeautjes. Nadat ze zijn aangemeerd, volgt een toer door de binnenstad. Klik hier voor meer informatie.

18 november – Groningen on ice
Ook dit jaar wordt de Grote Markt weer omgetoverd tot een mega ijsbaan! Vanaf 16 november kunnen jong en oud de ijzers weer onderbinden. De ijsbaan blijft staan tot en met 7 januari en daarmee kan er op de Grote Markt maar liefst 53 dagen achter elkaar naar hartenlust gezwierd en gezwaaid worden.

25 november - Hel van het Noorden roeiwedstrijd

25 november - ​​​Within Temptation European Tour
Within Temptation heeft deze week een grote Europese tour aangekondigd die in de herfst van 2018 zal plaatsvinden. De tour brengt de band naar 33 steden in 18 landen, waaronder 25 november 2018 naar MartiniPlaza.

Afbeeldingsresultaat voor winterwelvaart

DECEMBER

Gehele maand december – Kerstmarkten
Groningen staat bol van de kerstevenementen. ‘Grunnen’ ontwikkelt zich jaarlijks op het gebied van kerst. De stad van de bekende Martinitoren heeft dit jaar een paar markten die je zeker moet bezoeken wanneer je naar het noorden rijdt. Zo is er een evenement in de Martinikerk en is er een Zweedse kerstmarkt. Ook heeft Groningen het evenement WinterWelVaart en de kerstmarkt aan de Hooge der A en Lage der A.